Hasselblad Centers Vänner

« Aktuella och kommande evenemang  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Linda Västrik – De Dansande Andarnas Skog

21 maj, 2014 Klockan 17:3019:30

Föreläsning med dokumentärfilmaren Linda Västrik

Konstmuseets hörsal, Götaplatsen

HCV och kulturplattformen Svilova hälsar välkommen Föreläsning med Linda Västrik, dokumentärfilmare (De dansande andarnas skog ) 21 maj kl. 17-30-19.30 Konstmuseets hörsal, Götaplatsen Fri entre för HCV-medlemmar, 20kr för övriga.

Onsdagen den 21 maj anordnar Hasselblad centers vänner tillsammans med kulturplattformen Svilova en föreläsning med dokumentärfilmaren Linda Västrik. Västrik fick stor uppmärksamhet med sitt personliga examensarbete Pappa och jag när hon gick ut filmhögskolan i Göteborg år 2000. År 2013 hade hennes andra film De dansande andarnas skog premiär. En film som skildrar Akafolket i Kongos regnskog, och som tog 12 år att färdigställa. I filmen får man bevittna födslar och begravningar, urgamla religiösa ritualer och jakten som män och kvinnor ger sig ut på tillsammans. I föreläsningen den 21 maj visar Västrik ett rikt bildmaterial ”behind the scenes ” och berättar ingående om det komplicerade arbetet med filmen.

De dansande andarnas skog, finns att se på svt.play t.o.m 8 maj

”Jag hoppas att jag har lyckats överbygga den exotifiering jag upplevde som barn. Jag vill att vi ska identifiera oss med dem vi ser. Vi ska inte se på dem som gulliga pygméer i små kjolar som klättrar jättehögt upp i träd. Vi ska känna att de är människor, precis som vi” – Linda Västrik

De dansande andarnas skog nominerades till en guldbagge för bästa dokumentärfilm 2014 och vann Peter Wintonick Special Jury Award for First Appearance på IDFA, internationella dokumentärfilmfestivalen i Amsterdam.

Välkommen!

Date: 21 maj, 2014 — Time: 17:30 — 19:30