Hasselblad Centers Vänner

« Aktuella och kommande evenemang  • Detta evenemang har redan ägt rum.
Johan Bergmark – Let There Be Rock

Johan Bergmark – Let There Be Rock

22 maj, 2019 Klockan 18:3020:00

Johan Bergmark är en tinnitusskadad rock´n roll-fotograf med förkärlek för människor. Han föddes 1969 i Kärrtorp söder om Stockholm.

Anledningen till att han kom att börja arbeta med fotografi var bara en lycklig slump. Från början fanns passionen uteslutande runt musiken. Det gör den fortfarande. Men på grund av total tondövhet var han tvungen att hitta ett annat uttrycksätt. Fotografi råkade vara ett medium som passade. Det var lätt för honom.

Nu kommer han till Bengans Fik och berättar om hur allt började med ett live-gig för att till slut ta honom till intima möten med David Lynch, Steve Earle, Quentin Tarantino och Uma Thurman för att nämna några. Han kommer berätta hur han använder sin kamera som en nyckel för att komma åt folk han beundrar. Han kommer visa över 100 bilder och berätta en del dråpliga och osannolika historier. Vad gör man när allt går helvete mitt i en fotografering? Hur styr man upp kaosartade situationer…eller hur låter man kaoset ha sin gång för att få bilden än mer intressant för betraktaren?

Johan arbetar både digitalt och analogt, med en mellanformatskamera och svartvit film. Han förespråkar slumpen som en god arbetskamrat. När man jobbar analogt så har den en betydligt större närvaro. Det är när det går ”fel” som det händer något extra.

Han föredrar svartvitt framför färg eftersom det är mindre som ”stör”. Man kommer snabbare åt kärnan i bilden. Uttrycket, ögonen, känslan, formen! Han vill i sina bilder inte leverera några svar. Mycket hellre öppna för frågor. Varför står han där? Varför gömmer hon sig? Vad gör han med handen…? osv…Inspirationen hämtar han från musik, film, litteratur, att se på människor i vardagen, mat, dryck, relationer och allt annat som gör livet värt att leva, eller till ett helvete.

Johan Bergmark är ansluten till bildbyrån Bildhuset. Han har vunnit priset för Nordens Bästa Rockfotograf två år i rad 1994 & -95. Han är en av två fotografer som blivit antagna som ledamöter av Konstnärsklubben. Han har haft flertalet separatutställningar både i Sverige och ute i Europa.

Trots att han är en högst egoistisk fotograf som fotograferar för sin egen skull, för att han måste, så har han varit publicerad i bland annat: MOJO, UnCut, Variety, EMPIRE, Washington Post, Herald Tribune, Rolling Stone och Napp & Nytt m fl. Han gör förutom sina egna projekt mestadels redaktionella uppdrag, skivomslag och filmaffischer. År 2018 släppte han boken ”Let There Be rock” med musikbilder tagna under 27 år.
johanbergmark.com/

 

”Let There Be Rock…”
Rock´n roll handlar om urkraft! Närvaro. Råhet. Skönhet. Allt det där som jag söker när jag fotograferar finns alltså i en riktigt bra rocklåt på 3 minuter. Det är en oerhörd kompression att få in allt detta under så kort tid. Musik är som en doft. Man hör en låt på avstånd och plötsligt är man 15 år igen. Eller kär. Eller lycklig. Eller outsägligt sorgsen. Minnen till musiken sätter spår likt Pavlos hundar. Man kommer inte undan. Det är detta som gör oss mänskliga. Att vi inte har något val. Musiken styr oss, eller i alla fall mig. Allt det som en bra låt, eller en fantastisk konsert kan göra med mig skulle jag vilja göra med mina bilder. Jag vet att det är omöjligt, men jag försöker verkligen att ta ”ROCKEN” på allra, allra största allvar. När man plåtar musik måste man vara närvarande. Det är därför jag trivdes allra bäst på rad 2-3 när jag fotograferade livekonserter som mest. Där i det pulserande publikhavet fick man automatiskt rätt känsla.

Dessa bilder är plåtade med olika kameror, mest med film, men även digitalt. Utrustningen är fullständigt ointressant. En bra musiker gör underverk även med billiga instrument. Förvånansvärt många livebilder är plåtade med en mycket liten, enkel, analog pocketkamera.
På senare år har jag fotograferat mer och mer skivomslag, pressbilder och rena porträtt på musiker. Samma grundprincip gäller där: Urkraft, närvaro, råhet och skönhet. I min värld är alla musiker helt vanliga människor. Då gäller det att porträttera dem ikoniskt.

Dessa bilder är MINA bilder. Många av de här bilderna har aldrig varit publicerade, vare sig som pressbilder, skivomslag eller i musikmagasin. Det här är mitt personliga urval.

Johan Bergmark

VINN ORIGINALPRINT MED STEVE EARLE
Under evenemanget kommer vi att lotta ut boken ”Let There Be Rock” och en originalprint på Steve Earle till HCVs medlemmar. Johan har generöst donerat till HCV.

Steve Earle Foto: Johan Bergmark

Date: 22 maj, 2019 — Time: 18:30 — 20:00