Hasselblad Centers Vänner

« Aktuella och kommande evenemang  • Detta evenemang har redan ägt rum.
Untitled (Hot Dog Stand), 1983–85New Brighton, England, 1983–85 © Martin Parr/Magnum Photos

Feast for the Eyes

29 februari, 202010 maj, 2020

På liknande sätt handlar fotografier av mat därför sällan enbart om mat. De speglar våra liv och vår tid. Som ämne finns mat vanligtvis nära till hands och har sedan fotografins början avbildats i stor utsträckning. Att fotografera sin mat har aldrig varit så populärt som idag och bilder av mat – ungefär som mat i sig – kan väcka djupgående frågor om familj, tradition, klass, kön, ras, hälsa, njutning och äckel.

I utställningen visas mer än 140 fotografier från såväl konstnärlig som kommersiell praktik från 1850-talet till idag. Den inkluderar även ett stort urval internationella kokböcker. Feast for the Eyes (fröjd för ögat) omfattar matfotografins rika historia genom tre teman; stilleben, gemenskap och lekfullhet. Fotografier av mat kan uttrycka hur vi lever och hur vi värdesätter oss själva och – när de är som allra bäst – föra oss närmare våra drömmar och begär.

Några av konstnärerna i utställningen är Irving Penn, Nan Goldin, Martin Parr, Cindy Sherman, Wolfgang Tillmans och Weegee.

Utställningen är producerad av Aperture Foundation, New York

Susan Bright och Denise Wolff, curatorer

29 februari, 2020 10 maj, 2020