Hasselblad Centers Vänner

« Aktuella och kommande evenemang  • Detta evenemang har redan ägt rum.
Eric M Nilsson

En exklusiv kväll med filmskaparen Eric M Nilsson

28 januari, 2016 Klockan 18:0020:00

Välkommen till en stämningsladdad afton med föreläsning och filmvisning av den legendariske filmskaparen Eric M Nilsson. Med sitt starkt personliga filmspråk har han sedan 1960-talet skapat en mängd säregna filmer som kommit att fascinera och utmana en bred publik.

Eric M Nilsson föddes 1935 i Bryssel. Han utbildades sig till spelfilmsregissör vid IDHEC, den anrika franska filmskolan där bland andra också Jean-Luc Godard, Alain Resnais och Louis Malles var studenter

I början av 1950-talet flyttade han till Sverige och blev senare en del i SVTs dokumentärfilmsredaktion. Nilssons arbete är svårt att ringa in, men många av hans filmer berör förhållandet mellan språk, information och kommunikation. Bilder och klippning är egensinniga och bygger med hjälp av speakerröst upp associativa tankebanor som bland annat lyfter frågor om det dokumentära arbetets status.

Eric M Nilsson fick Bo Widerberg-stipendiet 1998. Han har även vunnit Guldantennen (1996) och en Guldbagge (1978).

Svilovas hemsida kan man redan nu se tre av Nilssons filmer.

Viktig, Viktigare, Viktigast (1972)
Vad som helt – till synes… (1977)
Jag såg (2013, ett samarbete med Marita Gatte)

Kvällens föreläsning är ett samarbete mellan Svilova, Göteborgs konstskola och Hasselblad Centers Vänner.

Insläpp från 17:45

 

-Svilova är en konstnärsdriven plattform för kultur som drivs med stöd från Västra Götalandsregionen kulturnämnd, Göteborgs Stad Kultur och Kulturrådet.

-Göteborgs Konstskola är en högskoleförberedande konstskola på eftergymnasial nivå. Skolan bedriver undervisning i måleri, skulptur, grafik samt konstnärlig idégestaltning.

-HCV, Hasselblad Centers Vänner, är en vänförening till Hasselbladsstiftelsen och dess verksamhet på Hasselblad Center. Föreningen drivs huvudsakligen genom medlemsavgifter.

 

 

Date: 28 januari, 2016 — Time: 18:00 — 20:00
Göteborgs Konstskola
Första Långgatan 10, 413 03 Göteborg,
+ Google Map