Hasselblad Centers Vänner

« Aktuella och kommande evenemang  • Detta evenemang har redan ägt rum.
Memory © Daido Moriyama Photo Foundation

Bilder av bilder: Fotografi i 1960 och 70-talets Japan

6 november, 2019 Klockan 18:0019:00

En väsentlig mängd av de bilder som Daido Moriyama producerade tidigt i sitt konstnärskap är av andra bilder: tv-skärmar, skyltar, affischer och till och med av andra fotografier. Även om de här bilderna fortsatt är närvarande, är de ofta beskurna och suddiga, reducerade till naiva och svaga försök att återge verkligheten.

Den här föreläsningen betraktar den här särskilda delen i Moriyamas arbete i relation till 60 och 70-talets ökade användande av teknik för att fånga livet. Moriyama, som ofta hänvisat till sin kamera som en ‘kopieringspparat’, verkar upptagen av vad Susan Sontag betecknade som ‘bildvärlden’, eller vår accelererande tillit till fotografin som meningsskapande. Vilka tankar om fotografi kommer till uttryck genom det här förhållningssättet och kan vi kalla det en form av fotografiskt tänkande i sig självt?

Jelena Stojković, PhD, är lektor i historia och teori för fotografi vid Arts University Bournemouth. Hon är författare till boken Surrealism and Photography in 1930s Japan: The Impossible Avant-Garde, utgiven av Bloomsbury.

Föreläsningen kommer hållas på engelska.

Tid: onsdag 6 november kl 18-19:00
Plats: Hasselblad Center på Göteborgs Konstmuseum.
Entré: vuxen 60 kr (engångsbesök) eller årsbiljett 100 kr. Fri entré för dig under 25 år

Date: 6 november, 2019 — Time: 18:00 — 19:00